El Salto País Valencià

Vos necessitem per fer periodisme arrelat en l’àmbit local, des del feminisme i l’horitzontalitat com a pràctiques transversals i sense mes pressió que la de donar-vos continguts de qualitat.


Volem convidar-vos a saltar amb nosaltres, i ho fem amb l'alegria de presentar-vos un projecte cooperatiu, transparent, compromés amb el periodisme de profunditat i honest amb la seua realitat social. Volem fer i ser part de la xarxa que estem formant en aquest mitjà de mitjans també des del País Valencià.

Estem convençudes que existeix una demanda d'informació de la nostra terra en una sintonia diferent a la que marquen els mitjans empresarials. Sabem que existeix la curiositat per conéixer amb noves mirades i altres perspectives realitats que estan presents en el nostre entorn, o que formen part del nostre passat comú.

Creiem que la informació d'allò que ens envolta té un especial valor. I ho sabem especialment en esta terra, on hem tingut una seriosa carència d'un periodisme amb mirada llarga que fiscalitze les elits valencianes i en destape els estratagemes per enriquir-se a costa nostra (i a través de la nostra costa).

Tenim un context d’informació local copat per la centralització de les empreses mediàtiques a Madrid. Això ha significat la desatenció de la nostra realitat més propera i ha contribuït al menyspreu de la llengua i la cultura pròpies, així com al foment del conflicte lingüístic. Tenim per tant, també, la possibilitat de difondre informació de proximitat i posar cap per avall el sistema mediàtic que ens pretén allunyades de la terra, i per aixó, per transcendir la esteril lluita lingüística, volem fer conviure en els nostres continguts castellà i valencià amb la mateixa naturalitat amb que conviuen al carrer.

A mes, són abundants els casos que han botat a la palestra en mitjans estatals abans que no en les capçaleres autonòmiques. En la memòria col·lectiva tenim els riures de Camps, les burles de Rita, les festes d'Ortiz amb Castedo i la bona sort de Fabra amb la loteria. Menfotisme i passivitat estesos a la societat valenciana mentre omplien les seues butxaques.

Des de la privatització de la sanitat fins al tancament de RTVV, passant per l'enfonsament i el saqueig de les caixes i les grans infraestructures amb sobrecostos brutals, el País Valencià ha sigut avantguarda d'un model concebut per a les diverses i heterogènies elits locals i autonòmiques, un model privatitzador i caciquil que ha enfonsat el País en una crisi no sols económica sino també de valors.

També sabem que existeix un teixit social, amb freqüència invisibilitzat o infrarepresentat en els mitjans de comunicació -sobretot d'àmbit estatal-, que té una perspectiva crítica sobre este model valencià. I no només això, sinó que també existeixen pràctiques cooperatives que estan ja implantades en el nostre País i que ja tenen una trajectòria.

Tot aixó en un context global assolat pel neoliberalisme que converteix els mitjans en empreses propietat dels grans grups, destinades a servir, no sols com a negoci, sinó com a ferramenta d'influència de les visions de les elits. No importa si això suposa la precarització del sector ni l’alienació de la ciutadania. Nosaltres, però tenim també la possibilitat de fer-ho diferent. Podem trencar eixe ordre i treballar de forma horitzontal, comptant amb totes les que ens acompanyeu i vulgueu participar en esta aventura que encetem.

Pensem que el model de negoci dels mitjans valencians ha sigut molt dependent tant de la publicitat institucional com de la connivència amb les elits empresarials, i de les perspectives madrilenyocentristes o barcelonacentristes. Per evitar això, el millor mecanisme de defensa que se'ns acut és oferir-vos compartir la propietat d'este projecte amb vosaltres, les suscriptores. Vos necessitem per fer periodisme arrelat en l'àmbit local, des del feminisme i l'horitzontalitat com a pràctiques transversals i sense mes pressió que la de donar-vos continguts de qualitat.

Mes informació: paisvalencia@elsaltodiario.com