El Salto Radio
Sanitaris per la Llengua, la punta de llança en la defensa del català a les Balears

En el Dia Mundial de la Llengua Materna ens fem ressò de la importància dels drets lingüístics dels pacients, que han de poder ser atesos en el seu idioma preferent
Sanitaris per la LLengua
El 29 de setembre es va constituir a Palma la plataforma Sanitaris per la Llengua

La llengua és alguna cosa més que una eina que hem de dominar per moure’ns pel món. És un sentiment, una manera de pensar, un senyal d’identitat que ens uneix a altres persones i fa, per tant, comunitat. Tots els idiomes contenen bellesa, però la llengua materna és única per a cada parlant. Per tot això, a El Salto Radio dediquem el Dia Mundial de la Llengua Materna a les persones que defensen el ple ús del seu idioma en tots els àmbits de la vida. I anar al metge i expressar una molèstia forma part, sens dubte, del dia a dia.

A les Balears, la utilització del català a la sanitat està essent atacada pel govern del Partit Popular. Sota la falsa bandera d’atreure professionals d’aquest sector, l’estiu passat va aprovar un Decret de Mesures Urgents que suprimia el requisit de conèixer la llengua autòctona per treballar als centres públics. L’habilitat del sanitari de poder atendre el pacient en la seva llengua materna ha quedat reduïda a un mèrit i els professionals han decidit que ja n’hi ha prou. Han creat la plataforma Sanitaris per la Llengua i amb només tres setmanes han aconseguit que s’hi adhereixen 700 treballadors de diferents especialitats.

Marc Bonet: “Els metges sabem que la comunicació salva vides i per això hem de posar el català al centre”

Per al portaveu del moviment, Marc Bonet, “la comunicació salva vides i tots els metges ho sabem, per això hem de posar el català al centre”. Una atenció sanitària de qualitat que desbanda l’idioma preferent del pacient és, senzillament, un contrasentit. “Moltes vegades, la persona que va al metge es troba en una situació d’inferioritat i no poder explicar com se sent agreuja el problema”, assegura Bonet. Donar un bon servei, per tant, implica entendre la llengua dels usuaris.

Al reportatge que avui publiquem també escoltareu la veu d’altres professionals del sector, siguin infermeres o metges d’atenció primària. Tots opinen que el català mai ha estat un impediment per al desenvolupament de la seva tasca i consideren que PP i Vox s’han inventat una polèmica per reduir els drets dels catalanoparlants en aquesta Comunitat.

L’Obra Cultural Balear, entitat que ha defensat històricament la llengua i la cultura catalana a les Illes, també és present en aquesta lluita i ha promogut la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat del decret que restringeix l’ús de la llengua materna de la meitat del usuaris de la sanitat pública i el converteix en paper banyat. Ens ho explicarà el seu president, Antoni Llabrés.

Radio recurso

El Salto también se escucha, descubre nuestros contenidos sonoros.

Parrilla directo
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

El Salto Radio
Podcast Lecturas: Los Pistoleros
Un cómic fronterizo de facturación andaluza rememora la lucha de los trabajadores en la Sevilla de los años 20 y el conflicto permanente en la aduana de Gibraltar.
El Salto Radio
El Salto Radio 600 señales
Señales de Humo cumple 600 emisiones y hace memoria: propuestas, prioridades y gente que ha ayudado a mantener el sueño de una comunicación transformadora.
There Is Alternative
There Is Alternative There Is Alternative #2: de supermercados, las cosas del comer y todo lo que no sea Juan Roig
Segundo episodio del podcast There Is Alternative de El Salto Radio sobre el lado oscuro de los supermercados, las grandes superficies y sus alternativas cooperativistas.
Energía
Energía La organización colectiva, el verdadero kit de supervivencia en tiempos de emergencia y caos
Decenas de centros sociales, cooperativas y grupos autogestionados de vecinos en todo Madrid hicieron frente a los embates del parón eléctrico a través de improvisadas iniciativas comunitarias.
Culturas
Opinión Macrofestivales o la romantización del hiperconsumo
No hay macrofestival ético, del mismo modo que no hay banco que piense en las personas. La forma de construir relaciones sociales, así como el lugar desde donde estas se producen son importantes.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Argentina
Argentina Argentina encadena su destino al FMI por las próximas generaciones
A corto plazo, el nuevo acuerdo permitirá equilibrar el balance de pagos, pero a costa de que la economía se incline hacia la recesión
Tribuna
Tribuna La Lotte en Mont-roig del Camp: ¿Todo vale en nombre de la transición verde?
La construcción de una fábrica de componentes para baterías por parte de una multinacional se quiere imponer en una zona de Tarragona ya históricamente castigada.
Alimentación
Soberanía Alimentaria ¿Cómo hacer más accesible la alimentación sostenible a población en vulnerabilidad?
Existen proyectos en España que están intentado informar, sensibilizar y mostrar buenas prácticas en alimentación sostenible a personas en situación de inseguridad alimentaria, en los barrios o desde la infancia.

Recomendadas

Feminismos
Andrea Proenza “Debemos aproximarnos a nuevos horizontes feministas en nuestra forma de amar”
‘Cartografías del deseo amoroso’ es el título de un ensayo intimista sobre chicas que quieren ser Bravo y buscan no solo el amor, sino un buen relato.
Cómic
Fabien Toulmé “Hablar de trabajo es menos sexy que hablar de amor o de guerra”
En su libro ‘Trabajar y vivir’, el autor francés recorre distintas realidades reflejando cómo las personas se relacionan con ese mandato ineludible de hacerse con un empleo para sostenerse económicamente.
Empresas recuperadas
Natalia Bauni “En este primer año del Gobierno de Javier Milei casi no hubo empresas recuperadas”
Natalia Bauni es coordinadora del Observatorio Social sobre Empresas Recuperadas y Autogestionadas del Instituto Gino Germani de la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires.