Deportes
La victòria del futbol divers

L’Hércules Paralímpic va nàixer fa quatre anys i ja ha estat quatre vegades campió de la Lliga Nacional de Futbol 7.

Hércules Paralímpico
El model d’equip inclusiu alacantí s’ha portat a altres ciutats de l’Estat. Paula Perales Martínez

publicado
2019-11-23 07:00

En un camp de futbol caben moltes escenes. No només és gespa, graderies i porteries. En un camp de futbol es poden guanyar o perdre partits, es pot fer història, es pot sentir orgull o frustració, es pot compartir i es pot tenir esperança. És un espai en el qual gaudir de cada entrenament, de cada passada o de cada gol. El sentiment no el coneix ningú millor que aquell qui el viu, i tenir diversitat funcional no és condicionant per experimentar-lo.

Com cada divendres, Héctor Gadea entrena amb l’equip que als seus 40 anys l’ha fet quatre vegades consecutives guanyador de la Lliga Nacional de Futbol 7, l’Hèrcules Paralímpic. L’apassiona el futbol, però per la seua discapacitat no ha pogut jugar mai en cap club. “A tots ens hauria agradat dedicar-nos per complet a aquest esport”, apunta.

UNA FAMÍLIA ESPORTIVA

L’Hèrcules Paralímpic, que va nàixer fa quatre anys, és ja una família i els seus membres es donen suport tant en el camp com fora d’ell. La idea va sorgir dins de l’Hèrcules CF de la ciutat d’Alacant per ajudar a introduir en l’esport a les persones amb diversitat funcional. L’equip compta amb tres seccions: l’escola —enfocada en el joc d’iniciació i al qual pertanyen els jugadors amb major afectació—, l’equip intel·lectual —on els jugadors tenen discapacitat intel·lectual i juguen en una lliga inclusiva— i el primer equip —amb un rendiment més exigent i al qual pertany Héctor—. L’Hèrcules Paralímpic no té lliga femenina com a tal, però sí que tenen jugadores. Paloma Uriarte, directora esportiva i psicòloga de l’equip, ho explica: “En la lliga, la discriminació per sexe no existeix; el nostre és un club mixt en el qual tothom té cabuda”. Elles formen part de l’equip inclusiu, format per jugadors i jugadores amb diversitat funcional. Compta també sempre amb dos participants que no tenen diversitat funcional per dinamitzar l’equip. Arran de la iniciativa de l’Hèrcules, s’hi van sumar altres col·lectius com el Llevant i el Rayo Vallecano. Estan emparats per entitats com el Grupo SIFU, COCEMFE Alicante i Asisa.

Després de guanyar l’última lliga, l’ambient en els entrenaments és més relaxat. Les bromes en el camp no cessen. Estan contents, però saben que ningú no regala res. La nova temporada acaba de començar i ja estan preparant-se per a continuar la ratxa. “Sabem que, per guanyar, hem de seguir superant-nos”, apunta Héctor Gadea. Per a això compten amb el suport tècnic i psicològic de Paloma Uriarte. Per a ella, treballar amb els xics és un plaer. Confia plenament en el fet que la pràctica d’aquest esport els ajuda: “Han passat d’estar una mica discriminats, d’estar segregats a en l’àmbit social, a tenir una família, un equip, un grup de companys”, apunta Uriarte. I això és més que visible en el joc, on mai no falta un somriure, una mà o unes paraules d’alé als companys. Saben que, sense unió, no s’aconsegueixen els objectius.

El suport dins de l’equip és essencial, però fan falta més coses, com el suport mediàtic o econòmic. “Aquest grup, que ara és campió d’Espanya, a qualsevol altre país europeu cada jugador estaria cobrant al mes uns 5.000 euros i serien professionals, però ací no cobren. De fet, ells paguen una quota simbòlica perquè puguem mantenir l’assegurança del club”, apunta la directora esportiva. La visibilitat mediàtica augmenta cada vegada més, però de forma molt lenta: “Espere que siga com el futbol femení, que ha estat molts anys ací i sembla que ha començat a emergir. M’agradaria que ens passara el mateix”, afegeix Uriarte. Héctor recalca que necessiten molta ajuda perquè l’equip cresca: “Hi ha molta gent que no coneix l’esport adaptat i ens agradaria que el conegueren per practicar-lo”. Quant a inversió econòmica, Uriarte no titubeja: “La federació no aporta res. És una pena que per a aquests xics que realment s’ho mereixen no s’invertisca un euro. El que hi ha és perquè l’anem rascant, tocant portes de patrocinadors i així i tot és tot molt precari”.

En el camp Luis Gómez vespreja i s’aprecia un estadi com un altre qualsevol. No hi destaca més enllà de la pinada que l’envolta. Malgrat això, és difícil traure’ls d’allà: gaudeixen amb cada passada entre rialles i bromes. Però l’entrenament ha acabat, i els jugadors de l’Hèrcules Paralímpic han de deixar la pilota per tornar als seus treballs normals. Volen que siga així, perquè ells no són diferents: “Tenim algun aspecte particular, però som persones normals. No ens distingim, som iguals”, afirma Héctor Gadea. 


Relacionadas

Salud
Las personas afectadas por la Polio reclaman salir del olvido

El 24 de octubre integrantes de la Plataforma de afectados de polio y postpolio se concentraron frente al Congreso en ocasión del Día Mundial de lucha contra la Poliomielitis para denunciar los múltiples obstáculos que encuentran, y exigir que se garanticen sus derechos.

Deportes
O caso da Romulea Autistic
No histórico barrio de San Giovanni o fútbol defende o seu papel máis importante na sociedade: permitir xogalo a todo aquel que o desexe.
0 Comentarios

Destacadas

Justicia
La guardia malpagada y a la carrera de una abogada del turno de oficio

El trabajo de los letrados encargados de la justicia gratuita es hoy en día inabarcable en una precaria profesión de la que depende la defensa de los acusados con menos recursos. El sector prepara protestas en varias comunidades.

Sector del juego
Garzón prohibirá las campañas que “regalan” dinero

El Ministerio de Consumo anuncia que prohibirá los bonos regalos y otras promociones utilizadas para captar nuevos jugadores y un listado para que los adictos no puedan acceder a créditos fáciles.

Redes sociales
Gab, la red social a la que se ha pasado Vox

Gab, la “red social sin censura” a la que se ha pasado el partido ultraderechista Vox es una especie de safe area (espacio seguro) para la extrema derecha donde puede compartir libremente sus mensajes y organizarse lejos del escrutinio de los supervisores de contenidos de otras redes sociales y, por descontado, de otros usuarios.

Racismo
La xenofobia en América Latina se expande más rápido que el coronavirus

Mientras en España los españoles de origen chino, o chinos de segunda generación se coordinaban por medio de las redes sociales para lanzar la campaña #Nosoyunvirus, al otro lado del charco la crisis del coronavirus afectaba a un colectivo en una sociedad también atravesada por el racismo, pero de manera diferente.

LGTBIQ
Jarana y activismo queer se unen en el Sarao Drag de Futuroa

El Sarao Drag, organizado por el colectivo Futuroa, ha celebrado ocho ediciones de una fiesta a la que cada vez acude más gente dispuesta a pasarlo bien y desafiar la normatividad.

Últimas

Pista de aterrizaje
Marta Meneu: “Son necesarios más 'booktubers' en valencià”

Marta Meneu se dedica a publicar contenido relacionado con la literatura en su especio de YouTube La prestatgeria de Marta, uno de los pocos canales de BookTube en valencià en todo el territorio. También publicó recientemente su primera novela El senyal (Bromera, 2019).

Jimmy Morales
Guatemala tras el gobierno de Jimmy Morales

El gobierno de Morales ha significado graves retrocesos en cuanto a la defensa de derechos humanos, una grave erosión y debilitamiento a la institucionalidad lograda y una regresión en la mayoría de los indicadores sociales en Guatemala, lo que genera que el país vaya encaminado hacia el autoritarismo.

Huelga general
Detrás de las banderas de la huelga

Debemos mantener una posición combativa al margen de nacionalismos, donde no se utilicen luchas que son de todas, ni se quiera jugar a ver quién tiene la bandera mas grande.