Extrema derecha
La Comarca Científica: “L'extrema dreta valenciana beu de l'anticatalanisme”

El documental Viatge a l'extrema dreta utilitza les ciències socials per a esmicolar l'auge d'estes postures polítiques al País Valencià. Alexis Lara, director, i Idoia Arreaza, analista política, n’aprofundeixen en esta entrevista.

Comarca Cientifica 2
Alexis Lara i Idoia Arreaza a la Universitat Miguel Hernández d'Elx Carlos Serrano
30 mar 2019 07:00

La Comarca Científica és un projecte audiovisual nascut en 2017 que analitza territoris valencians des de les ciències socials, amb una perspectiva plural de la realitat social i abastant matèries com la història, la ciència, la política, la sociologia o la geografia. Dirigit pel sociòleg Alexis Lara, un dels últims productes de La Comarca Científica, Viatge a l'extrema dreta, aprofundeix en este espectre polític al País Valencià. Després de la projecció del documental a la Universitat Miguel Hernández d'Elx, aprofitem la presència d'Alexis Lara i de l'analista política Idoia Arreaza per a conéixer més sobre la recerca.

Quina relació existeix entre l'extrema dreta valenciana i el blaverisme?
Idoia Arreaza: El blaverisme beu de l'anticatalanisme i, fins i tot, es complementen. En territori valencià el discurs de l'extrema dreta, igual que succeeix a Catalunya, es construeix a través de l'anticatalanisme. Es pot observar en la figura de dirigents de formacions com Vox i en les reclames que fan. Al cap i a la fi, l'extrema dreta s'ha vist als carrers de València amb l'única intenció de disminuir el valencià a les aules o argumentant idees com que l'única cosa que potencia l'esquerra en les Falles són tradicions “catalanistes”. Tant en tradició com en cultura tracten de rascar este anticatalanisme.

Alexis Lara: Cal tindre en compte que el blaverisme com a experiment naix durant la Transició, però existeix una certa connexió amb l'últim clevill franquista. A partir d'ací s'intenta construir una identitat regionalista conservadora que no interpreta el valencianisme com una identitat pròpia, sinó com una identitat inclosa dins de l'espanyola. El blaverisme el que intenta és conjurar una identitat que està directament basada en el nacionalisme espanyol.

9 d'octubre
Quan ens volien furtar la paella
Entre els finals del 70 i els principis del 80, la ciutat de València va viure un episodi de confrontació pels simbols culturals i un clima de violència ultra als carrers.
Com ha influït el procés català en formacions com Vox?
IA: Formacions com la de Santiago Abascal ja porten en el seu ideari la supressió de les autonomies, i este discurs es compra en un moment en el qual la societat es vertebra a favor o en contra del referèndum a Catalunya i pugna per les banderes de tots dos sectors.

No és antiespanyol pretendre eliminar les autonomies en un país multicultural com és el cas d'Espanya?
IA: Considere que sí, però hem de tindre en compte que, a Espanya, són moltes les formes d'entendre el fet de ser espanyol. Crec que des d'una formació política s'ha d'acceptar eixa diversitat del sentir espanyol i eliminant les autonomies estàs eliminant part d'eixa identitat.

AL: És que eliminar les autonomies per definició ja no és només antiespanyol, sinó també anticonstitucionalista. 

"Per definició, pretendre eliminar les autonomies ja no és només antiespanyol, sinó també anticonstitucionalista" 

Creieu que es poden tornar a repetir els nivells de tensió viscuts durant la denominada “Batalla de València”, en els quals es va arribar fins i tot a atemptar contra la casa de Joan Fuster?
AL: L'any 2017 visquérem moments de tensió en el 9 d’Octubre i, si existeix permissivitat policial, poden tornar a repetir-se. Per tant, tot açò pot anar a més, ja que el discurs de l'odi i de la confrontació va calant en molts sectors de la societat. Fa unes setmanes, en un locutori de València, una senyora que enaltia Francisco Franco va increpar a una clienta colombiana, dient-li que, si guanyava Vox, se n'hauria d'anar al seu país.

IA: També hem vist certs episodis de confrontació amb grups d'extrema dreta, com quan van assaltar fa uns anys la casa de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra.

En este sentit, es pot veure amb el temps un augment dels delictes d'odi?
AL: Efectivament, i si alguns dirigents no moderen el seu discurs, tindrem més casos d'este tipus. Quan obris una autopista discursiva d'odi i antimulticulturalista, la gent percep que el diferent és una amenaça, ja siga a l'hora de trobar treball o per la seua pròpia seguretat.

IA: Hi ha certes opinions o creences que una persona abans no deia en saber que atemptaven contra certs col·lectius. El fet que un referent públic les diga a través dels mitjans de comunicació fa que unes altres persones se senten avalades per a fer certs comentaris o emetre certes opinions. El tema de la presó permanent revisable, per exemple, els l'estan comprant moltes persones —fins i tot d'esquerra—, a formacions d'extrema dreta.

Valencia
La impunidad de la extrema derecha se traduce en violencia el 9 d’Octubre

Entre 200 y 300 neonazis reventaron la manifestación del 9 de Octubre en Valencia ante la pasividad de los agentes de la Policía Nacional.

Llavors quina considereu que ha sigut la responsabilitat dels mitjans en l'auge de formacions d'extrema dreta?
AL: Jo pense que el principal problema ha sigut tractar temes molt polèmics des de la morbositat i en nombroses tertúlies. S'ha arribat als baixos instints de la societat i això ha propiciat que molta gent comprara estos discursos. 

IA: Es veu en temes com l'arribada de l'Aquarius a València o el judici del Procés: ja no és únicament com es tracta a Vox, sinó també com es tracten la resta de temes de rellevància des dels mitjans de comunicació. Si parem atenció, podem observar que estos temes vertebren per complet el discurs de l'extrema dreta.

Vox
Vox, mitjans i antifeixistes
Caldria preguntar-se si l'ascens de la ultradreta no té a veure amb l’atenció que reben des dels mitjans de comunicació i la forma en què es tracta aqueixa informació.

AL: Estan vinculats amb el nacionalcatolicisme. L'altre dia van destapar la vinculació entre la Fundació Francisco Franco i el vicepresident de Vox. La religió influeix, el discurs antiimmigració, per exemple, es dirigeix més contra les persones magrebines que contra les persones llatines.

P. S'aproximen les eleccions autonòmiques, i en el nostre cas coincidixen amb les generals. Com creieu que afectarà en este àmbit el sorgiment d'estes formacions?
IA: Dependrà molt del que faça el votant d'esquerres. Vox tindrà un fort potencial de vots en zones en què hi ha un nivell alt de renda i en llocs en què es reunisquen una sèrie de condicions com, per exemple, la percepció del volum d'immigració a determinades zones. A açò li hem de sumar els territoris en els quals es compra el discurs contra Catalunya, perquè hi ha una part de la societat que s'ha encarregat constantment de fer un paral·lelisme entre Catalunya i València. El nombre de vots serà alt, però el d'escons depén de la participació de l'abstencionista clàssic i, sobretot, del votant d'esquerres.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Fascismo
Visita de Milei Javier Milei y Santiago Abascal: amor al odio y fascismo de mercado
Las ultraderechas son el experimento aún inacabado de la fórmula orgánica mediante la cual el capital concentrado aplicará su programa tras el progresivo agotamiento de la fórmula neoliberal.
Extrema derecha
Congreso de Vox La internacional de extrema derecha se reúne en Madrid entre protestas
Vigilias, marchas y concentraciones muestran el rechazo de la ciudadanía a la presencia de algunas de las figuras más destacadas de una extrema derecha en auge en Europa.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda La crisis de vivienda alimenta el auge de la extrema derecha en Europa
Crecen los partidos de derecha radical que vinculan una crisis de acceso a la vivienda generalizada en toda la región con discursos anti inmigración.
Vaquer
4/4/2019 11:23

Aquest tema em pareix molt interessant. He llegit en el Facebook de La Comarca Científica que pujaran a YouTube el documental en obert el 10 d'abril, estic desitjant veure'l!

8
0
Irán
Irán La muerte del presidente de Irán sacude un escenario internacional convulso
Teherán comunica la muerte de su jefe de Gobierno, Ebrahim Raisi, y su ministro de exteriores, Hossein Amirabdollahian, después de que su helicóptero se estrellara en la tarde del domingo.
Industria
Transición ecosocial El sindicato ELA se prepara para demandar a la multinacional Stellantis por el cierre de la fábrica Mecaner
Considera que Stellantis ha podido vulnerar derechos básicos como la tutela judicial efectiva y la libertad sindical al empujar a los trabajadores a elegir una indemnización que triplica el mínimo y que implica renunciar a una demanda colectiva.
Crisis climática
Overshoot Day España entra en déficit ecológico
Este 20 de mayo se cumple el Día de la Sobrecapacidad de la Tierra en España, lo que significa que el país ya ha consumido el límite de recursos naturales por año que permitiría al planeta regenerarse.
Fascismo
Visita de Milei Javier Milei y Santiago Abascal: amor al odio y fascismo de mercado
Las ultraderechas son el experimento aún inacabado de la fórmula orgánica mediante la cual el capital concentrado aplicará su programa tras el progresivo agotamiento de la fórmula neoliberal.
Unión Europea
Unión Europea Derechos humanos frente a militarización: 600 entidades interpelan a los partidos ante las elecciones europeas
A tres semanas de las elecciones para el Parlamento de Europa, seiscientas organizaciones no gubernamentales se han unido para exigir una Europa que blinde los derechos humanos ante la escalada en las políticas belicistas.
Contigo empezó todo
El Salto libros El Salto lanza su propia línea editorial con un libro sobre la otra historia de España
El Salto Libros se estrena con el volumen ‘Contigo empezó todo’, del periodista Eduardo Pérez, otra visión de la historia de España a través de 30 episodios olvidados. Suscríbete y te lo enviamos gratis.
Europa del Este
Cáucaso Marta Ter: “Chechenia pasó de ser la piedra en el zapato del Kremlin a su principal aliado”
Marta Ter Ferrer, especialista en el Cáucaso Norte relata en su libro ‘La Chechenia de Kadírov’ las duras condiciones de vida que sufre la población chechena bajo el régimen de Ramzán Kadírov.

Últimas

Green European Journal
Green European Journal Agricultores indignados y olas de calor: elecciones en la India
En el contexto de las elecciones de la India, las cuestiones económicas y sociales se entremezclan con las crecientes temperaturas y el declive de las cosechas. Aunque las personas que se dedican a la agricultura son las más afectadas, la trayectoria climática del país más densamente poblado del mundo y tercero en emisiones de carbono nos concierne a todos, y la UE podría ayudar de diversas maneras.
Educación
Recortes Clamor en las escuelas de idiomas del País Valencià contra los recortes
Los recortes de la Conselleria de Educación cara al próximo curso han desatado indignación ante lo que la comunidad educativa considera un ataque a la educación pública.
Memoria histórica
Memoria histórica El Archivo Histórico de Movimientos Sociales toma cuerpo en Alcalá de Henares
Tres años después de su aprobación, a partir de septiembre cualquier persona podrá consultar archivos que, en muchos casos, fueron generados durante la clandestinidad o en el exilio por diferentes organizaciones política y sociales.
Movimiento BDS
Palestina La Universidad Autónoma de Barcelona y la ciencia europea al servicio de Israel
Una investigación destapa los lazos entre la universidad catalana y el entramado universitario israelí, así como sus vínculos con tecnologías armamentísticas.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Más noticias
Represión
Represión policial Andalucía con Palestina señala como “atropello antidemocrático” la actitud policial en una manifestación
Durante la manifestación el sábado 18 de mayo en Sevilla en apoyo a Palestina y por el 76 aniversario de la Nakba, los agentes policiales denunciaron por desobediencia al activista Isidoro Moreno e identificaron y multaron a varias participantes.
Deportes
Deportes Ilegales de Vallecas: rugby de barrio y deporte feminista
Este sábado 18 de mayo tuvo lugar el I Torneo Ilegales en Vallecas, una propuesta para fomentar el tejido social y los lazos entre mujeres de diversas generaciones.
La vida y ya
La vida y ya Acampadas
Alguien anuncia el comienzo del taller y se acerca un montón de gente. Practican cómo resistir de forma activa y no violenta ante la policía.
Gobierno de coalición
Gobierno de coalición Sumar pisa el acelerador y se anima al choque con Sánchez
En el grupo parlamentario están decididos a aprovechar la crisis de los “días de reflexión” para marcar perfil propio y recobrar iniciativa con medidas de agenda “social y democratizadora”.

Recomendadas

Migración
Migraciones Patera vacía: navegando en la necropolítica migratoria
Seguimos a un grupo de gente que se resiste a aceptar el designio de la suerte y del azar que hace que haya víctimas o supervivientes de manera injustamente aleatoria.
Periodismo
Jesús Cintora “Nunca había estado tanto tiempo fuera de la televisión o la radio... no sé por qué será”
El expresentador de Las mañanas de Cuatro publica ‘El precio de la verdad’ (Editorial B, 2024), un ensayo sobre el estado actual del periodismo español.
Migración
Migración y Asilo La Europa Fortaleza ya está en marcha en Líbano
Líbano devuelve 200 refugiados a Siria en el primer retorno supuestamente voluntario desde que Von der Leyen anunciara el pacto anti-inmigración con Beirut.
Entrevista La Poderío
Cristina Consuegra “La cultura es aquello que te posiciona contra la barbarie”
A Cristina Consuegra es difícil encajarla en una cosa. Consuegra es un torbellino de colores que lo lleva to' palante. Lo mismo organiza un festival de cine de índole nacional en los barrios, que la escuchas en la radio, por citar algo. Consuegra es mucha Cristina y Cristina es demasiada Consuegra.