Música
El Diluvi llança un video feminista pel 25N, en primícia a La Directa i El Salto

El grup de l'Alcoià presenta en un breu documental la campanya #iTuSolsTu, on dones músiques han versionat la seua popular cançó feminista en vuit llengües diferents. 

El Diluvi 1
Foto: Pau Anmorsigol
Aquesta peça s'ha treballat en col·laboració amb La Directa País Valencià
25 nov 2018 12:00

El Diluvi, el grup de reggae, cúmbia i mestissatge mediterrani alacantí s'ha acomboiat amb vuit grups de dones o liderats per dones per llançar una campanya de reivindicació feminista en diverses llengües a les xarxes i als mitjans de comunicació. La Directa i El Salto llencem en exclusiva un mini documental de la campanya #iTuSolsTu que a comptat amb les vuit veus de Clàudia "Key Day", les Sey Sisters, Ses, Huntza, Núria Jaouen, Herbamora, Alidé Sans i Eixam, reservat per publicar arran del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere. Flora Sempere, vocalista del grup, explica que: “si la campanya serveix per a empoderar, donar valor o ajudar a lluitar a cap dona, nosaltres feliços”.

Les artistes han versionat, sobre la base original, la popular cançó feminista dels de l'Alcoià "I tu, sols tu", inspirada en versos de Maria Mercè Marçal, i des de mitjans d'octubre han anat llançant setmanalment a les xarxes i a diversos mitjans de comunicació de l'estat les versions en aranès, castellà, gallec, basc, asturià, aragonès —pendent—, anglès i francès, fins arribar a aquesta versió documental, reservada pel 25 de novembre.

La campanya vol reivindicar les dones als escenaris, però no només: "L'objectiu és buscar la sororitat entre dones diferents, de territoris diferents i sensibilitats diferents, i reivindicar-les sobre tots els escenaris (de la vida)", expliquen des d’El Diluvi, que volen subratllar també la col·laboració no monetària entre els diversos grups per ajudar a donar a conèixer formacions femenines arreu de l'Estat, que a més canten en diverses llengües.

De fet, la idea va nàixer quan el grup va descobrir que un centre ocupacional havia versionat la seua cançó en llengua de signes: “Ens va agradar molt i vam pensar que podíem fer una campanya a gran escala utilitzant les llengües de l’estat que estan minoritzades, a les quals volíem donar protagonisme, i el castellà”, explica Flora Sempere. Després va sorgir la oportunitat de fer-ho també en anglès i francès: “No és un projecte tancat, la idea és que a poc a poc es vaja completant en més llengues”, declara Andreu Ferre, membre del grup. “Trobe que ha sigut molt bonic i pense que indirectament hem creat una sororitat entre les companyes que estan damunt els escenaris”, diu Flora Sempere.

En aquest sentit, la vocalista de Huntza, Uxue Amonarriz, que n'han fet la versió en basc, explica que de seguida van voler participar en el projecte perquè «serveix com a eina per conèixer-nos entre companyes i reforçar l'agermanament. Al final, crec que ha estat una una experiència enriquidora per a totes i esperem que sigui un altre gra de sorra en el procés d'empoderament de les dones» de la que tant parla la cançó. D'altres com, Alidé Sans, cantautora de la vall d'Aran, i qui n'ha fet la versió en aranès, en destaca que, a més, les versions posem de manifest la riquesa de les nostres llengües.

En les diferentes versions, el videoclip original de la cançó també ha sigut modificat per a incloure imatges més actuals i adaptades al territori de la versió en qüestió: “Pensem que es una forma de reflexir que el feminisme està en tots els llocs, que les coses segueixen avançant, que cada vegada hi ha més presència d’aquesta consciència feminista”, diu Sempere. No obstant això, el grup té clar que la música és un vehicle, un acompanyament, però que el moviment feminista necessite molt més: “Fa falta també una deconstrucció real per part dels homes i un empoderament real per part de les dones”, defén Andreu Ferre, “fins que això no passe, no n’hi hagen unes bases polítiques reales i individualment no facem coses que repercuteixen col·lectivament, la societat feminista és una proposta que encara està en camí”.

Versión original:
Versió en castellà:
Versió gallec:
Versió aranès:

Versió basc:

Versió asturià:

Versió francès:
Versió anglès:

Nou disc més reivindicatiu que mai, a la primavera

Amb el mateix esperit de revolta, El Diluvi llençarà un treball nou a la primavera que promet ser una revolució del seu ja conegut folk festiu, ara més arriscat, amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat, a ajudar-se mútuament i al "junteu-vos" de Joan Salvat Papasseit i musicat per Ovidi Montllor. Seguint amb l'Ànima (2017 CC), i l'Alegria (2015 CC) que tant els caracteritza, i títols del seu darrers discos, El Diluvi explica que ha madurat i que aniran un pas més enllà també en sonoritats. Segons avancen, el nou treball juga amb nous llenguatges musicals, i inclou influències del folk anglosaxó i mexicà, tot flirtejant amb l'electrònica.
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Música
Música y política Israel gana Eurovisión 2024 antes de la final
Tímidos gestos de protesta de los artistas, actos de censura por parte de la organización y llamamientos al boicot en la semana grande de Eurovisión, un evento que se dice apolítico para justificar la participación de Israel.
Música
La revuelta La fiesta y la revuelta
Del Congo Square de las comunidades negras de Nueva Orleans a los carnavales del Movimiento de los sublevados de la tierra, la música y la fiesta han ido de la mano de la subversión política y social.
Policía
Espionaje político Juancar, otro policía infiltrado en los movimientos sociales de Madrid
El Salto desvela la identidad del agente policial Carlos P.M., que pasó dos años infiltrado en movimientos sociales de Madrid bajo la falsa identidad de un joven estudiante.
Videovigilancia
Derechos y libertades Videovigilancia algorítmica en nombre de la seguridad de los Juegos Olímpicos de París
Aunque las autoridades francesas aseguran que no se utilizará el reconocimiento facial durante los Juegos Olímpicos de París, existe el temor de que el uso de la videovigilancia algorítmica se convierta en permanente.
Opinión
Opinión Infiltrados en la democracia
Un nuevo caso de infiltración policial subraya la permanencia de una serie de prácticas que amenazan derechos fundamentales y tienen potencial delictivo.
Análisis
Análisis Israel nunca tuvo derecho a existir
Sobre Israel hay quienes se sobresaltan al escuchar que no tiene derecho a existir. Inmediatamente le atenazan décadas de falsos axiomas y propaganda de occidente para sostener su colonia en Palestina.
Sanidad
Sanidad Universal El Gobierno aprueba un proyecto de ley para volver a la sanidad universal
La norma, que deberá atravesar el trámite parlamentario para su aprobación, pretende retornar a la situación anterior a 2012, cuando Rajoy eliminó la universalidad en la atención sanitaria.
Industria armamentística
Industria armamentística La Junta de Andalucía reúne en Sevilla a 250 empresas armamentísticas cómplices con el genocidio en Palestina
La Junta de Andalucía organiza la Aerospace and Defense Meetings ADM 2024 en Sevilla que congregará a cientos de empresas armamentísticas en pleno genocidio de Israel contra el pueblo palestino y en un contexto de rearme en la UE
Catalunya
Catalunya El Senado veta la Amnistía y la Audiencia Nacional intenta que los imputados de Tsunami abandonen el exilio
El juez de la Audiencia Nacional, Manuel García-Castellón, les ha llamado a declarar desde Barcelona el 22 de mayo, antes de que se apruebe la ley. Les imputa terrorismo, un delito por el que no podrían ser amnistiados.
Genocidio
Human Rights Watch Israel ha lanzado al menos ocho ataques sin aviso previo contra organizaciones humanitarias
La organización no gubernamental Human Rights Watch acusa a Israel de atacar centros y convoys de ayuda humanitaria y advierte a los países que suministran armas a las FDI que eso contraviene el derecho internacional.

Últimas

Palestina
Movimiento BDS Archivada la denuncia por una acción de boicot a McDonald's
Un juzgado de Madrid considera que en el despliegue de la pancarta “Ahora sí, boicot McDonald's. Llámame McGenocidio” no existió delito.
Sidecar
Sidecar Un régimen de guerra global
Los conflictos armados están atrayendo a algunos de los actores más poderosos de la escena internacional, lo cual invoca el espectro de la escalada nuclear.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda El Gobierno amplía la moratoria hipotecaria unas horas antes de su vencimiento
Cuando faltaban unas horas para el fin de la moratoria hipotecaria que beneficia a 30.000 familias, el Consejo de Ministros aprueba su prórroga hasta 2028. La PAH anuncia que seguirá luchando por una “solución definitiva”.
Sidecar
Sidecar Problema Trump
Los críticos siempre han tratado a Trump como un desgracia que hay que deplorar, más que como un problema que hay que resolver.
Crisis climática
Industria y crisis climática La transición de la industria del acero choca con los límites del hidrógeno verde
La industria siderúrgica debe reducir en un 93% sus emisiones para que el aumento de la temperatura global se mantenga un 1,5º C por debajo de los niveles preindustriales. Y el hidrógeno verde no es suficiente para transformar la industria del acero.
Más noticias
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda Un vídeo muestra las técnicas violentas de las agencias de desocupación
Una grabación realizada con móvil muestra la utilización de técnicas de violencia física por parte de trabajadores de una empresa de desocupación, un sector que ha escapado hasta ahora de la regulación y cuenta con la complicidad de la Policía.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Elecciones
Elecciones catalanas El triunfo de Sánchez e Illa en el embrollo catalán
Los socialistas derrotan con claridad al independentismo, pero lo tendrán complicado para formar gobierno y la derechización de la política catalana no es una buena noticia para el PSOE.

Recomendadas

Genocidio
Movilizaciones Estudiantes por Palestina, el “no en nuestro nombre” global
Las acampadas se extienden por todo el mundo. La represión de algunas de ellas no consiguen limitar el alcance de una forma de protesta que desafía a los Estados y que Israel considera una amenaza que pone en riesgo su impunidad.
Ocupación israelí
Guerra contra Gaza Crece el debate en EE UU por su responsabilidad en la masacre de Gaza
Un informe del Departamento de Estado admite por primera vez que las bombas de 900 kg suministradas por EE UU se han podido utilizar de forma indiscriminada contra civiles.
Salud
Salud perinatal Susana Carmona: “No encuentro nada más feminista que estudiar lo que pasa en nuestros cuerpos”
La psicóloga clínica Susana Carmona recoge en ‘Neuromaternal’ casi todo lo que la neurociencia puede enseñar sobre las madres. Por ejemplo que la maternidad, como la adolescencia, es una época de neuroplasticidad y de adaptación.
Palestina
Noura Erakat “Nuestra lucha por salvarnos como palestinos es también una lucha para salvar el mundo”
La organizadora y abogada defensora de la Campaña en Estados Unidos por el fin de la ocupación israelí Noura Erakat respondió a las preguntas de Olga Rodríguez para la entrevista de la revista trimestral de primavera de El Salto.