Editorial
Cabanyal Zona Zero

Cada vegada són més les veus que reclamen el nostre dret a gaudir d’un país amb un turisme sostenible i menys nociu per a la nostra realitat física i social.

Cabanyal
Penúltima casa, ja desapareguda, al solar del Clot. En l’actualitat, horts urbans han substituït per un verger l’abocador en què l’havia convertit el Partit Popular. Sergi Tarín
23 jul 2018 12:54

El Cabanyal és un barri peculiar. Està situat en el front marítim de la ciutat, pròxim al port de València i a les dues universitats públiques valencianes ubicades en l’avinguda dels Tarongers. És un dels barris més actius socialment, amb un alt nivell de participació i associacionisme. És reconeguda l’activitat d’agrupacions musicals, associacions veïnals, plataformes reivindicatives, col·lectius socials, associacions falleres, col·lectius relacionats amb la Setmana Santa Marinera, etc., que li proporcionen un contrastat dinamisme social.

Forma part dels Poblats Marítims i comptava amb unes dues-centes barraques en el segle XVIII. Després de l’incendi de 1796 va adquirir, a poc a poc, una planta urbanística ortogonal, reticular, avui una singularitat espacial; cases amb elements artesanals i vistosos com el trencadís, taulells trencats enfilats amb guix i de colors vius, formant figures geomètriques a l’estil modernista.

En l’època de Rita Barberá, el Cabanyal es va convertir en el gra incòmode del model de ciutat de grans infraestructures: Copa Amèrica, Fórmula 1, Ciutat de les Arts i de les Ciències, la “grandesa” inútil de Calatrava... gens semblava impossible per a l’ambició de Rita, fins que va topar amb la resistència a ampliar l’avinguda Blasco Ibañez.

Els plans de la difunta exalcaldessa passaven per derrocar la majoria de cases en el que es va conèixer com a Zona Zero. Va crear una empresa municipal, Plan Cabañal, que va començar a comprar immobles en un barri que mostrava signes de deterioració social i econòmica. L’estratègia de Rita va xocar frontalment amb el teixit associatiu del barri, que des de la mobilització, va aconseguir arrancar, en el 2009, una ordre ministerial que paralitzava qualsevol enderrocament en el barri en haver sigut declarat Bé d’Interés Cultural en 1993. Anys de lluita i resistència per conservar l’essència arquitectònica del barri van donar els seus fruits.

En l’actualitat el barri presenta millores visibles. S’ha connectat amb la ciutat —i la ciutat amb ell— i s’han reurbanitzat les zones abandonades a la deterioració durant l’època del PP. Encara que no ha perdut del tot la seua idiosincràsia, el barri rescatat, no obstant això, s’enfronta a dos reptes per la seua privilegiada situació: la gentrificació i la turistificació. La gentrificació és el procés mitjançant el qual els habitants originals d’un districte són gradualment desplaçats. Primer va arribar l’onada de joves atrets per lloguers barats i una vida bohèmia en el barri, que va portar amb si nous negocis i locals, que al seu torn van atraure gradualment a persones de major capacitat adquisitiva. La turistificació, més recent, té a veure amb la proliferació d’apartaments turístics i negocis orientats al turisme, que comencen a desplaçar tant als agents gentrificadors com a la població originària del barri. 

El turisme és la principal indústria d’aquest país, i emparat en eixa posició, les nostres institucions han permés que reordene i/o destruïsca els entorns tradicionals. Tant a nivell ecològic –en el cas de les poblacions costaneres que han multiplicat les seues edificacions destruint el paisatge litoral– com a social –creant una pressió a l’alça en els preus de l’habitatge i generant grans borses de treball precari i estacional–, el tradicional model de turisme té impactes negatius i, segons sembla, irreversibles. Cada vegada són més les veus que reclamen el nostre dret a gaudir d’un país amb un turisme sostenible i menys nociu per a la nostra realitat física i social. Eixa partida és la que s’està jugant ara en el Cabanyal.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Editorial
Editorial Hostia a hostia
El mensaje va calando. El populismo punitivo vende y vende bien. La inseguridad está ya entre las principales preocupaciones de los ciudadanos de bien
Editorial
Editorial Hasta que el pueblo palestino duerma tranquilo
El clamor popular internacional es, además de claro, bien conciso: alto el fuego permanente y boicot al Estado de Israel. ¿Qué le impide al Gobierno Vasco hacer exactamente esto?
Editorial
Editorial Violencia sexual y familia
Hubo voluntad de ocultación de los abusos sexuales en la Iglesia. La misma conclusión sobre la violencia sexual intrafamiliar sería insorportable.
Elecciones
Elecciones catalanas El triunfo de Sánchez e Illa en el embrollo catalán
Los socialistas derrotan con claridad al independentismo, pero lo tendrán complicado para formar gobierno y la derechización de la política catalana no es una buena noticia para el PSOE.
Generalitat de Catalunya
Elecciones Catalunya Pere Aragonés abandona la primera línea política tras el batacazo electoral
El candidato de ERC ha asegurado que no recogerá el acta para ser diputado en el futuro parlamento catalán, después de bajar hasta los 20 escaños y asegurar que su partido estará en la oposición.
Elecciones autonómicas
Elecciones catalanas Aliança Catalana refuerza la presencia de la extrema derecha en el Parlamento de Catalunya
A los once diputados de la ultraderecha españolista de Vox se suman dos escaños del partido islamófobo de Sílvia Orriols, que consolida el feudo del Ripollès y se expande.
Palestina
Acampadas Universitarias Palestina Estudiantes de Sevilla acampan contra el genocidio en Palestina a pesar de la represión denunciada
Las estudiantes de la US y la UPO han empezado durante la jornada del lunes dos acampadas en apoyo al pueblo palestino a pesar la represión de las instituciones educativas denunciada por las asambleas estudiantiles
Sanidad pública
Privatización sanitaria Una nueva ley para “limitar” la participación de las empresas en la sanidad pública
El Ministerio de Sanidad lanza a consulta un proyecto de ley de gestión del sistema nacional de salud que pretende poner coto a las privatizaciones aunque sin eliminar esta posibilidad de manera explícita.

Últimas

Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Crisis climática
Financiación fósil Santander, BBVA y Caixabank, los bancos españoles que más encienden la crisis climática
El informe 'Banking on Climate Chaos 2024' analiza las inversiones de la gran banca internacional en la industria de los combustibles fósiles. Mientras a nivel global, JP Morgan Chase es el que más fondos facilita, en España lidera el Santander.
Opinión
Opinión Del 25 de abril al 1 de mayo: ¡no hay antifascismo sin anticapitalismo!
Hemos entrado en un sistema en el que el concepto de «trabajo» ya no está ligado a un proyecto de vida, a una identidad profesional, mientras la existencia social de la humanidad se reduce cada vez más al mero consumo.
Ocupación israelí
Guerra contra Gaza Crece el debate en EE UU por su responsabilidad en la masacre de Gaza
Un informe del Departamento de Estado admite por primera vez que las bombas de 900 kg suministradas por EE UU se han podido utilizar de forma indiscriminada contra civiles.
Universidad
UNIVERSIDAD El profesorado asociado de la UCM enfrenta un plan de recortes sin negociación ni transparencia
Estos cambios forman parte de una estrategia de “estabilización” que continuaría en el próximo año y que, en la práctica, pone en riesgo la continuidad de numerosos docentes con muchos años de servicio.
Más noticias
Análisis
Análisis Un nuevo año complicado para el Sur global
El Global Economic Prospects del Banco Mundial para este año es pesimista y teme “el crecimiento mundial más débil de un lustro registrado desde la década de 1990”.
Memoria histórica
Memoria histórica Castilla y León podría haber prevaricado al declarar Bien de Interés Cultural la pirámide fascista de Burgos
La Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica denuncia por presunta prevaricación al Gobierno de la Junta de Castilla y León, que declaró Bien de Interés Cultural la llamada Pirámide de los Italianos.

Recomendadas

Salud
Salud perinatal Susana Carmona: “No encuentro nada más feminista que estudiar lo que pasa en nuestros cuerpos”
La psicóloga clínica Susana Carmona recoge en ‘Neuromaternal’ casi todo lo que la neurociencia puede enseñar sobre las madres. Por ejemplo, que la La maternidad, como la adolescencia, era una época de neuroplasticidad y de adaptación.
Palestina
Noura Erakat “Nuestra lucha por salvarnos como palestinos es también una lucha para salvar el mundo”
La organizadora y abogada defensora de la Campaña en Estados Unidos por el fin de la ocupación israelí Noura Erakat respondió a las preguntas de Olga Rodríguez para la entrevista de la revista trimestral de primavera de El Salto.
Barcelona
Barcelona El Lokal se queda en el Raval
En un giro inesperado de su historia, el mítico espacio libertario El Lokal, de Barcelona, ha tenido que decidir si mudarse o firmar un contrato de compra-venta para preservar su espíritu, a ras del Raval.
Catalunya
Elecciones en Catalunya Andrés García Berrio: “Nuestro objetivo es evitar el retorno de la sociovergencia y las medidas del pasado”
Entrevista con el abogado y activista Andrés García Berrio, que da el salto a la política como número tres en la lista de Comuns Sumar en la provincia de Barcelona.